Bij Begrip Casemanagement geloven wij dat het meeste verzuim beïnvloedbaar is. Aan de juiste knoppen draaien, daar gaat het om. Dit kan het verzuimpercentage flink terugdringen. Hier zou ik hele theoretische verhalen over kunnen schrijven, maar een praktijkvoorbeeld zegt soms meer. Opdrachtgevers zijn vaak blij verrast over de uiteenlopende oplossingen die wij bieden. Zo ook een grote speler in het zuiden van het land, die veel baat heeft bij verzuimtraining.
Lees meer >
Verzuim vraagt om aandacht
Vorig jaar juni ben ik door een van onze klanten gevraagd de verzuimdossiers te ‘poetsen’. Er waren behoorlijk wat medewerkers met langdurig ziekteverzuim. De HR-afdeling liep over, er speelden allerlei issues, en dan schiet verzuim er vaak bij in. Dit is heel herkenbaar, ik kom het in de praktijk vaak tegen. Maar wil je grip krijgen op verzuim, dan heeft het aandacht nodig.
Dossierchecks: pijnpunten worden duidelijk
Door dit tijdgebrek waren er meer dan 50 dossiers langdurig verzuim. We zijn gestart met het checken en analyseren van zo’n 30 dossiers, voldoende om de pijnpunten duidelijk te krijgen. Conclusie: er is behoefte aan ondersteuning door een casemanager, voor 20 uur per week. De twee maanden die volgden zijn nodig geweest voor nader onderzoek. Het werd al snel duidelijk dat beleid ontbreekt, waardoor rollen en verantwoordelijkheden onduidelijk zijn. Dossiers blijven wekenlang onaangeroerd, er is niemand die zich echt verantwoordelijk voelt.
Beleid als basis
HR heeft geen tijd, leidinggevenden nemen de ziekmeldingen aan en that’s about it. Natuurlijk zijn zij niet de aangewezen personen om het complete complexe verzuim te begeleiden. Maar het is wel belangrijk dat ze weten wat ze in de eerste weken mogen en kunnen doen. Vooral in het begin van het traject valt veel winst te behalen. Dus hebben we eerst een goede basis gelegd: beleid geschreven en visie ontwikkeld, samen met de klant. De verschillende rollen en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd, wet- en regelgeving toegelicht, zodat er een naslagwerk is voor HR en de leidinggevenden.
Welke acties ondernemen?
Maar alleen een naslagwerk is niet voldoende. Daarom zijn we in het eerste kwartaal van 2022 gestart met verzuimtrainingen voor leidinggevende en managers. Een stukje wet- en regelgeving. Communicatie, hoe ga ik gesprekken aan. Wie heeft welke rollen en verantwoordelijkheden. Hoe pik ik preventief signalen op en welke acties zet ik in. Want als je als leidinggevende ziet dat een medewerker al weken met een lang gezicht rondloopt, hoe vraag je dan op een goede manier of er iets aan de hand is? En of het antwoord nou ja of nee is, weet je wat je vervolgens kunt doen?
Verzuimtrainingen geven direct resultaat
De leidinggevenden zijn blij dat ze door het extra beetje kennis beter weten wat ze kunnen doen als een medewerker zich ziek meldt. En hoe ze om de juiste hulp kunnen vragen bij HR of de casemanager. Ze pakken het goed op, er is echt een verschuiving te zien, proactiviteit. Je voelt hoe erg het nodig was en hoe graag de leidinggevenden hierin ondersteund willen worden. We zien hier direct de effecten van de verzuimtraining en dan denk ik: dit is tof!
Feedback verwerken
De eerste opzet voor het beleid ligt er, de verzuimtrainingen zijn voltooid. De komende tijd gaan we dat beleid finetunen door de feedback van leidinggevenden en directie te verwerken, om het zo nog beter af te stemmen op de organisatie. Vervolgens gaan we het beleid organisatiebreed communiceren, naar alle leidinggevenden en alle medewerkers. Dan kun je spreken over een eenduidige werkwijze, waar je mensen ook op kunt aanspreken.
Verzuim is te complex: een expert biedt uitkomst
De verzuimtraining blijkt een hele mooie eerste stap voor deze welwillende organisatie. Verzuim is echter zo complex, dit kun je nooit volledig neerleggen bij de leidinggevenden. Wil je het verzuim terugdringen, schakel dan een expert in. Want verzuim is niet een zuiver medische kwestie.
Wil jij ook graag dossierchecks laten doen om te ontdekken waar de pijnpunten zitten? Of wil je verzuimtraining inzetten om zo een goede stap te zetten naar proactief verzuimbeleid? Laat het me gerust weten, ik vertel je graag over de mogelijkheden en onze aanpak.